Izberi regijo

Jan Plestenjak

Eden najbolj zaželenih, priljubljenih in plodovitih slovenskih glasbenikov. Vedno pripravljen pomagati z dobrodelnimi koncerti za različne priložnosti. Neprekosljiv perfekcionist z jasno vizijo, ki ji sledi že enaindvajseto leto glasbenega ustvarjanja. Jan Plestenjak.


Rojen je bil 27. marca 1973 v Ljubljani, otroštvo pa preživel v Škofji Loki. Mama – slikarka Dora Plestenjak -, je imela velik vpliv na njegov umetniški talent, ki se je razvijal v glasbeno smer. Kitaro je začel igrati zaradi starejšega brata Domna in najprej mu ni šlo najbolje od rok: »Nikoli nisem dovolj vadil in moj učitelj Uroš Lovšin je skoraj obupal nad mano, zato sem moral doma dajati staršem v podpis beležko, kjer je bilo točno vpisano, koliko minut sem vadil. Pred prvimi nastopi sem imel tako tremo, da teden pred dogodkom nisem mogel niti jesti niti spati.«
Z leti so prišli prvi uspeh in kar nekaj prvih in drugih nagrad iz jugoslovanskih tekmovanj v klasični kitari. Po končani nižji glasbeni šoli v Škofji Loki je bil sprejet na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer je študiral kitaro pri legendarnem profesorju Tomažu Šeguli, s katerim sta še danes v prijateljskih stikih.
Že v srednji šoli se je v Janu začela prebujati želja po ustvarjanju. Naredil je prve korake v jazzovske vode. Imel je skupino Interaction jazz group, sodeloval s člani skupine Quatebriga in z Big bandom RTV Slovenija. Bolj za šalo kot zares je garažni posnetek ene njegovih skladb poslal na znamenito ameriško glasbeno šolo Berklee College of Music v Bostonu. Odobrili so mu ameriško štipendijo za talent in ga povabili na študij v Boston. Pri osemnajstih se je odpravil v ZDA, kjer je v enem letu končal dve leti študija kitare, aranžiranja, produciranja in petja. “Doletela me je velika čast, da sem lahko študiral pri profesorju Jonu Damianu, ki je med ostalimi idejno navdihnil tudi Billa Frisella.” Po vrnitvi v Slovenijo je nadaljeval študij v Avstriji na Glasbenem konzervatoriju v Celovcu.

Spletna stran: Jan Plestenjak

Nastopi

Cerkvenjak - Sobota, 14. junij 2014
Slovenska Bistrica, Slovenska Bistrica - Sobota, 27. september 2014
slovenija slovenija - Nedelja, 17. marec 2019

Video spoti